söndag 6 november 2011

Ett slag för Bagarens Jästmix Surdegsbröd.

Köpte för en tid sedan denna jästmix som en inpluls när jag var och handlade lite annat.
Tänkte att detta låter ju spännande.

Jag gillar verkligen surdeg, men det är inte alltid man har tid att göra en egen surdeg, fördeg och kalljäsning.
Visst har jag också haft en surdeg i kylen som jag matat och matat och matat och matat igen, men den dog och sedan dess har det inte blivit av något mer surdegsbak.
Men, idag har jag iaf testat jästmix med surdeg.

 Tog fram lite överblivna mjöl "slattar" och satte igång med bakverket.  :-)
Det blev ungefär så här
1 påse bagarens jästmix surdegsbröd
Manitoba cream ca 730 g
130 gr Durum vetemjöl
1 dl Dinkelmjöl fullkor
0,5 dl olivolja
0,5 dl ljus sirap
5 ½dl vatten
2 msk flingsalt
  1. Blandade ihop dom torra ingredienserna, olja och sirap.
  2. Häll i vattnet och knåda 10-15 min i maskin.
    Kan behövas tillsättas lite extra vätska då Durumvete suger upp lite extra.
    När du nästan knådat klart tillsätter du flingsaltet.
  3. Jäs i plastbunke övertäckt med lock eller plast. ca 60 min. eller till dubbel storlek
    Jästiden beror lite på hur varmt du har hemma, vill du få fart på jäsningen snabbare kan du ställa jäsbunken i ugnen som du slagit på 50 *c en minut och sedan stängt av så att ugnen blir lite ljummen.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Vänd den sedan i mjölet och lägg degen på bakplåtspapper och forma till två limpor. Täck med plastfolie.
  5. Låt jäsa ca 45-50 min.
  6. Sätt igång ungen på 240 *C Varmluft och sätt in en baksten om du har någon,
    Jag satte också in en bunke med vatten i botten på ugnen. Ca 5 dl.
  7. Jag satte in ett bröd i taget (har en ganska liten ugn + att bara ett bröd får plats på bakstenen) Jag skar även två snitt i limporna innan jag satte in dom.
    Sätt sedan ner temeraturen till 200*C och grädda i 30-35 min, brödet skall låta ihåligt om du knackar på skorpan och ha en temp på ca 98*C.
  8. Ta ut och låt svalna på galler.
 
Resultatet blev ett luftigt surdegsbröd med härlig surdegssmak.
Knaprigt skal och mjuk på insidan, precis som ett bröd skall vara enligt mitt tycke!
Jag är mycket nöjd med denna jästmix och kommer prova den igen!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar